donderdag 13 oktober 2022

Herfstwandelweek in de Chartreuse

De Chartreuse is een prachtige bestemming voor eind september / begin oktober. De hoge Alpen worden langzaam ontoegankelijk door de eerste sneeuw (te veel om nog te wandelen, te weinig om te kunnen skiën). De Chartreuse heeft een gemengd woud, met heel veel beuk en andere loofbomen die in de herfste prachtig bruin en goud kleuren. In de bossen burlen de herten. Op de Alpenweiden boven de bossen is bij mooi weer het uitzicht schitterend : bij mooi weer kan je vaak de hele dag minstens 100 km ver alles zeer scherp zien. In de herfst kan je "normaal" bivakkeren (in een deel van de Chartreuse mag je in juli en augustus niet met tent of tarp bivakkeren, alleen met een bivakzak. Zie reglement).

Met Hiking Advisor trokken we de eerste week van oktober van Chalet de Gorgeat (bij Chambéry) naar Col de Porte (bij Grenoble) via een fraaie S-kronkel. Het weer was perfect, dus konden we het geplande programma doen : 5,5 à 6 uur stappen + ieder dag een extraatjes zonder rugzak voor wie dat wil. Natuurlijk kan het hier ook regenen. Daarvoor hadden we een plan B achter de hand, met bivakken op meer beschutte plekken lager in de bossen ofwel in/bij een onbewaakte bivakhut, zoals die van l'Alpette, Pravouta of Chamechaude

Ik plakte er na de tocht nog twee dagen aan, met eindpunt in Voreppe. 

Dit is een overzicht van de etappes.

Dag 1 : heenreis + korte wandeling naar Chalet de Gorgeat

Dag 2 : Chalet de Gorgeat - Le Pellat - Epernay

Een niet erg goed gemarkeerd pad door een oud bos gaat van de Chalet (829) naar Col de Fontanettes (1350). De kam over le Pellat (1443) is bij momenten erg luchtig. Bij Granges de Joigny (1208, bron) wordt de GRP opgepikt tot in camping de l'Ourson in Epernay (825).
750 m+ 750 m- 12.5 km
Extraatjes : Pointe de Gorgeat, Gorge du Cozon.

 

Dag 3 :  Epernay - l'Alpette - Croix de l'Alpe

Rustig via een oud muilezelpad naar La Plagne en dan keihard steil omhoog naar l'Alpette (1534, bron). De GR blijven volgen en met de GPS in de hand het spoor naar Col de Belle Ombres vinden. Via de kam naar Croix de l'Alpe. Goede bivakplek op top, rond 1750m of bij de "vijver". 2 bronnen in de buurt.
1200 m+ 250 m- 10 km
Extraatjes : Le Granier, Le Pinet, Sangle de Belle Ombres.


Dag 4 : Croix de l'Alpe - Cirque St-Même - St-Pierre

Vrij lange afdaling met een paar lastige stukjes tot in St-Même (bronnen). Naar de weide in het hart van de Cirque, en naar keuze de korte of langere lus door dit prachtig stukje natuur doen samen met de vele dagjesmensen. Rustig uitbollen via de GRP naar St-Pierre d'Entremonts. Winkeltjes, restaurant, camping.
300 m+ 1500 m- 13 km 


Dag 5 : St-Pierre - Château - Col de la Ruchère

Na een stop bij de bakker of supermarkt, klimmen naar de kasteelruïnes met prachtig uitzicht. GRP volgen naar Pas Dinay en Ruchère (1041). Direct of mooier via de GRP naar Col de Ruchère (1418). Mooie bivakplek la de koeien weg zijn.
Variant via Col de Bovinant en Pas de Loup.
1050 m+ 300 m- 14 km
Extraatje : Petit Som (1761) heen en terug of lus via Pas du Loup.


Dag 6 : Col de la Ruchère - St-Pierre - Bellefont

Afdalen naar de abdij en via oude paden parallel met de grote baan naar St-Pierre (winkels). GRP volgen via le Mollard, Col de la Saulce (1481) en Chalet de Bellefont (bron, 1642). Col de Bellefont oversteken en bivakkeren bij punt 1771 (bij mooi weer schitterende zonsondergang op Mont Blanc, veel kans op gemzen). Deze etappe is veel zwaarder dan de andere, daarom kozen we om in te korten met taxirit naar le Scia (hotel). Bus van Museum naar St-Pierre is ook mogelijk.
Ingekorte versie : 700 m+ 1300 m- 14 km
Extraatjes : abdijmuseum, Le Scia, Dôme de Bellefont.

Dag 7 : Bellefont - Dent de Crolles - Pravouta

Water tanken bij Bellefont (1642) en de GR volgen naar Dent de Crolles. De top bereiken via één van de paden en afdalen via een andere (normaalroute, Sangle Barrère, panoramapad). Afdalen via Trou de Glaz naar Col des Ayes (1538, bron). Bivak bij Habert de Pravouta (hut, maar stenig en hinder van koeien in seizoen), Col de Pravouta (5-tal tenten max.) of Roc d'Arguille (enkel bij mooi weer). 
Extraatjes : pittig en technisch : sangle en Arche de l'Aguille, technisch pad op kamlijn via Piton de Bellefont. Rustig : Sommet de Pravouta.
900 m+ 1000 m- 13 km

Dag 8 : Pravouta - Emeindraz - Col de Porte

Afdalen en water tanken bij Col de Coq. Via de GR (rommelig pad) of via de pistes naar Emeindraz de Dessus (1425). Onderaan de wand van de Chamechaude naar de Habert (1572). Naar Col de Porte via Source de Bachasson (drukker) of via Belvédère de Roche Rousse.
Extraatjes : top van de Chamechaude, Le Pinéa.
500 m+ 800 m- 12 km

Dit zijn de twee extra etappes, in het westelijke stukje van de Chartreuse. Die is veel minder bekend bij dagwandelaars en GR-trekkers. Het is een paradijs voor wie graag overnacht in kleine onbewaakte bivakhutten.

Dag 9 : Col de Porte - La Charmette - Hurtières

Via de GRP naar de lange -/+ horizontale kam tussen Pinéa en Gran Som. Bij de Oratoire (1640) eerst horizontaal en dan met zigzaggen naar Col de Charmette. Klim naar Col de Petite Vache (1643) en Col de la Sure (1675) naar les Hurtières (meerdere bronnen, bivakhut).
Extraatjes : Pinéa (HT), Grand Som (HT), Grand Sure (HT of traverseren).
Zonder de extraatjes : 1000 m+ 700 m- 14.5 km


Dag 10 : Hurtières - Le Chalais - Voreppe

Eenvoudig klimmetje naar de top en dan zeer lastige (T4 !) afdaling via Goulet de Lorzier. Heel mooi pad langs bergbeken onder de imense wand van de Lorzier naar Cabane de Roize (1135). Verder afdalen naar het prachtig gelegen klooster van le Chalais. Via Racin langs bospaden naar Voreppe (mooi historisch oud centrum). Frequente treinen naar Lyon, Grenoble en Chambéry.
Extraatjes : Belvédère en Aguille de Chalais, Sommet du Lorzier.
Zonder de extraatjes : 450 m+ 1750 m- 14.5 km

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Herfstwandelweek in de Chartreuse

De Chartreuse is een prachtige bestemming voor eind september / begin oktober . De hoge Alpen worden langzaam ontoegankelijk door de eerste ...