zaterdag 16 oktober 2021

Mijn eerste Sangle

L'Alpette - Belles Ombres - Saint Pierre d'Entremont
18km 700m+ 1475m-
 
Deze nacht was er geen zuchtje wind. Muisstil. Behalve als er een vliegtuig overkwam. Prachtige sterrenhemel. En dus ook veel dauw en hier en daar wat witte ijscondens. 

Het blijft hier supermooi weer. Dus was het logisch om een lastige variant op de GR in te lassen. Het werd de Sangle de Belles Ombres. Een pad dat dwars door de rotswand loopt, daar waar er een zwakkere laag is. Op deze Sangle moet er amper geklauterd worden, het grootste deel is een smal pad. 

Daarna volgde de lange afdaling naar de warme douche en de andere luxe van een dorpscamping. Het eerste deel van de afdaling was door lapiaz (een kalksteenplaat doorsneden met tientallen kloven, waar je moet overstappen), en dan de klauterstukken op de Col de l'Echelle. Het lastigste stuk van de dag. Het tweede stuk was boven de GR, via Pratcel, Les Varvats en Pierre Grosse. Ik koos ervoor om zolang mogelijk in het zonnetje te lopen, tussen oude gehuchtjes waar nu volop verbouwd wordt door jonge koppels.

Ik passeerde de hele namiddag oude grensstenen, tussen Frankrijk en Savoie (tot 1860 een apart land). Tot mijn grote verbazing is het dorp waar ik nu overnacht, twee dorpen. Met twee kerken, twee mairies enz. Ze zijn nog altijd gescheiden, de oude landsgrens loopt er dwars door en is nu een grens tussen twee departementen. Fuseren tot één dorp is blijkbaar niet mogelijk.

Bivak bij les 2 Frères de Granier.
Sangle des Belles Ombres
Sangle des Belles Ombres
Sangle des Belles Ombres
Le Granier vanop Col de l'Alpe.
Le Roche Veyrand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Herfstwandelweek in de Chartreuse

De Chartreuse is een prachtige bestemming voor eind september / begin oktober . De hoge Alpen worden langzaam ontoegankelijk door de eerste ...